nieuws
Categorie Terugblik
29 juni, 2017

Midzomergracht 2017: zichtbaarder en talentvoller

Het bestuur is dik tevreden met het resultaat van Midzomergracht 2017, en bovenal trots. We zijn trots op iedereen die deze editie mogelijk heeft gemaakt. Samen staan we sterk in de strijd voor acceptatie en gelijkwaardigheid van de LHBTI-gemeenschap.

Het Midzomergracht Festival maakt na 21 jaar deel uit van het DNA van Utrecht. Het festival blijft zich ontwikkelen en dat zien we terug in het feit dat MZG steeds meer wordt gedragen door het grote publiek en het Utrechtse bedrijfsleven. Zoals Rijk van Ark, directeur van Utrecht Marketing, al aangaf in zijn welkomstwoord in ons programmaboekje van dit jaar: “Steden waar seksuele en genderdiversiteit floreren, zijn niet voor niets bijna altijd plaatsen die het goed doen in de wereld. [...] Een stad waar je graag woont, werkt of feest. Zo’n stad is Utrecht.” Wederom heeft het  Midzomergracht Festival dat dit jaar onderschreven. 

Het openingsweekend was spectaculair. Op vrijdagavond was heel roze Utrecht vertegenwoordigd tijdens het open air feest Gracht & Nacht op het Stadhuisplein. En op zaterdag is er geschiedenis geschreven met de allereerste Utrecht Canal Pride. De botenparade, georganiseerd door Stichting Utrecht Canal Pride heeft de Utrechtse LHBTI-gemeenschap op een geweldige wijze samengebracht met het grote publiek dat massaal aanwezig was om ons aan te moedigen. It is was not only my pride, it was the pride of many. De saamhorigheid van de Utrecht Canal Pride was vervolgens het hele festival lang te voelen. 

 

Op zondag opende het Parkdag Festival het weekprogramma en kon je kennis maken de vier pijlers van Midzomergracht: ontmoeten, sport, educatie en cultuur. Het was een warme dag, zowel door het weer als de mensen. 

 

Vanaf maandag stonden er nog een 40-tal activiteiten op het programma met als thema Regenbooggezinnen. We zagen films, theatervoorstellingen, exposities, liepen een stadswandeling en hoorden lezingen –waaronder de lezing van de Vlaamse schrijver Herman Cools–. Ook was er een christelijke viering in de Domkerk en een heuse roze iftar van Pink Marrakesh waar een homoseksuele imam te gast was. Deze activiteiten naast de talkshow van Oudroze in Hoffman over regenbooggezinnen, de workshops, bingoavonden en allerlei soorten kleine en grote party’s geven de diversiteit van MZG in alle opzichten weer. Het kon gewoon niet op!

 

En volgend jaar is het thema Roze Ouderen. We zoomen dan in op onderwerpen die spelen bij LHBTI-ouderen, zoals uit de kast zijn in een verzorgingstehuis en de LHBTI-acceptatie door verpleegkundigen. We leven niet alleen in een hetero-normatieve wereld, maar ook in een wereld waarin weinig tot geen rekening wordt gehouden met (LHBTI-)ouderen. En we hopen daar volgend jaar met het Midzomergracht Festival een klein beetje verandering in te brengen.

Enorm bedankt en tot volgend jaar!

 

Leon Bex

Namens het bestuur van het Midzomergracht Festival: Joost de Vries, Marieke Frederiks, Marcel Dingemans, Roland Seldenrijk en Katrin Sturhan.


Delen
Afbeelding

Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2017