info & contact

Midzomergracht Festival viert voor de 21ste keer seksuele diversiteit en gender diversiteit samen met de inwoners van Utrecht. Van 16 t/m 25 juni 2017: tien dagen lang allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, sport, debat en ontmoeting, veel bijzondere exposities en een scala aan feesten. Door de fantastische, typisch Utrechtse sfeer aantrekkelijk voor een breed en divers publiek.

 

In de huidige vorm bestaat het festival uit drie delen:

 

* Gracht&Nacht als openingsprogramma

* Parkdag als trechter waarin alles samenkomt in het Griftpark.

* Midzomerpodia als verdiepingsprogramma

 

Van 16 t/m 25 juni willen wij de Utrechters en Utrechtenaars en iedereen daarbuiten een goed gevuld programma aanbieden waarin we verdieping geven aan het thema. Dans, cabaret, zang, show, toneel, film, muziek, feest, lezingen, borrels, fotografie, kunst, sport, spel, bingo, barbecue, voorlezen, symposia, rondleidingen, geschiedenis, musical, mode, integratie, spiritualiteit, bodypaint en ga zo maar door.

 

Het Midzomergracht Festival wordt georganiseerd door Stichting De Overkant samen met de 'Roze' organisaties van Utrecht. Met de hulp van talloze vrijwilligers.

 

Midzomergracht 2018 en 2019
Zet vast in je agenda, plan je vakantie eromheen en vraag alvast vrij aan je baas voor: 
 15 t/m 24 juni 2018
 21 t/m 30 juni 2019

 

Lange omschrijving

Elk jaar initieert Stichting de Overkant het tiendaagse Midzomergracht Festival. Het Midzomergracht Festival is een multidisciplinair, laagdrempelig festival dat jaarlijks het thema seksuele diversiteit en genderdiversiteit viert. Het programma van 2017 biedt de vaste bezoeker van het festival veel herkenning. Zoals elk jaar is er een zeer divers programma waarin feesten en ontmoeten hand in hand gaan met serieuze(re) activiteiten, debat, cultuur, religie en sport. 

 

Het Midzomergracht Festival heeft twee belangrijke doelen:

 • Het wil eens per jaar een podium zijn waarop alle Utrechtse LHBT-organisaties zich gemeenschappelijk kunnen presenteren.

 • Het wil de maatschappelijke tolerantie jegens seksuele diversiteit vergroten door de culturele aspecten ervan toegankelijk te maken voor een groot publiek.

 

Primaire doelgroep: iedere smaak binnen de LHBT-community en mensen die nog in de kast zitten.

Secundaire doelgroep: hetero’s, families, studenten, toevallige passanten bij publieksactiviteiten.

 

Het programma in al haar diversiteit 

Het festival bestaat uit de volgende pijlers:

ontmoeting, feest en borrels

sport

debat/lezingen/kennisoverdracht

theater/stand up-comedy

kunst en cultuur

 

Cultuur en amusement 

Midzomergracht heeft een breed aanbod op het gebied van cultuur en amusement. Van Summer Gay Comedy Night tot roze films, concerten, theaterstukken en improvisatievoorstellingen, en van literaire activiteiten tot foto-exposities, zoals de Pride Photo Award. 

 

Politiek en debat

Het onderwerp seksuele diversiteit biedt altijd voer voor discussie en debat. Ook dit jaar kun je praten en discussiëren over verschillende LHBT-gerelateerde onderwerpen, met politici, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en specialisten. 

 

Feest 

Midzomergracht is cultuur. Midzomergracht is debat. Midzomergracht is zichtbaarheid. En Midzomergracht is feest! Diversiteit moet je immers vieren. Het begint al met het openingsfeest op vrijdagavond, dat op het Stadhuisplein plaatsvindt. Daarnaast zijn er gedurende de hele festivalperiode feesten op diverse binnenlocaties in de stad, en kun je uiteraard terecht in hotspots Café Kalff en de Bodytalk. 

 

Parkdag  (1000 bezoekers)

Het Griftpark vormt dit jaar het decor voor de start van het  doordeweekse programma  van het Midzomergracht Festival: de Parkdag. 

Van ’s middags 13.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur is er (live) muziek, dansdemonstraties, theater, workshops, volleybal, studentikoze spelletjes, picknicks, verse sushi, pannenkoeken, slow koffie, bier, (vega-)burgers, picknicks, speedates, ludiek sporttoernooi, een roze informatiemarkt, speeddates, kidsactiviteiten. Alles in de buitenlucht, bij regen zijn er tenten.

 

Achtergrond

Al ruim twintig jaar staat in Utrecht elke derde week van juni in het teken van Midzomergracht. Waar het ooit begon als een roze feest op de Jacobibrug tussen de Bodytalk en Café Kalff (toen nog de Wolkenkrabber), is het inmiddels uitgegroeid tot een festival met 10.000 bezoekers gedurende de tien dagen. Het feest bestaat nog altijd en is op vrijdagavond de spetterende opening van het festival. Waar vroeger de Parkdag de afsluiting van het evenement was, is dit jaar de eerste zondag een soort 'Uitfeest' van Midzomergracht: een festival op zichzelf. In de week daarna is er een verzameling van tientallen activiteiten rondom het onderwerp seksuele en genderdiversiteit. De activiteiten worden zelfstandig georganiseerd door LHBTI-organisaties, culturele en maatschappelijke instellingen, sportclubs, kenniscentra en horeca. Waar nodig faciliteert en ondersteunt Stichting de Overkant met de hulp van vele vrijwilligers. 

 

Organisatoren en uitvoerders

Programma-elementen worden zo veel mogelijk georganiseerd door de bestaande roze (belangen)organisaties in Utrecht. Stichting de Overkant ondersteunt en fungeert actief als aanjager waar mogelijk, en zorgt voor de coördinatie en promotie en communicatie. Een aantal kernactiviteiten wordt (mede) door stichting de Overkant georganiseerd.

Elke uitvoerder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid in de opzet van de activiteit en het regelen van inkomsten. 

 

Rol Midzomergrachtbestuur

Midzomergracht coördineert het programma (tijdstip en locatie). Midzomergrachtbestuur kan faciliteren in publiciteit via eigen website, Facebook (4340 volgers), Twitter, advertenties, posters en een programma flyer.

Ook helpt het bestuur organisaties waar nodig aan locaties. Bijvoorbeeld: Winkel van Sinkel, de Kargadoor, Café Kalff en Bodytalk.

 

Wat organiseert het Midzomergrachtbestuur en haar werkgroepen zelf?

Openingsshow en Parkdag


contact

Stichting De Overkant

postbus 35
3500 AA Utrecht

 

e info@midzomergracht.nl

Pers en media: Leon Bex, voorzitter: 06- 13 19 81 89 

 

bankrekeningnummer
NL56 ABNA 0443 5444 68

kamer van koophandel
41265742

 

Het Midzomergracht Festival is een initiatief van non-profitorganisatie Stichting De Overkant.

Het festival heeft twee belangrijke doelen:

  Het wil eens per jaar een podium zijn waarop alle Utrechtse LHBT-organisaties zich gemeenschappelijk kunnen presenteren. Én het wil de maatschappelijke tolerantie jegens seksuele diversiteit vergroten door de culturele aspecten ervan toegankelijk te maken voor een groot publiek.

   

  Stichting De Overkant is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Aan het zijn van ANBI is een aantal voorwaarden verbonden, waaronder het publiceren van bepaalde gegevens.

  Deze gegevens vindt je hier:

  ANBI DOC MZGF 2016

  ANBI DOC MZGF 2015

   ANBI DOC MZGF 2013

   bestuur

   Foto

   Leon Bex

   voorzitter
   • Public Relations
   • Bereikbaar voor pers op 06-13 19 81 89
   Stuur e-mail
   Foto

   Roland Seldenrijk

   penningmeester
   • Boekhouding
   • Fondsen
   • Sponsoring
   Stuur e-mail
   Foto

   Marcel Dingemans

   secretaris
   • Feest
   • Vrijwilligers
   Stuur e-mail
   Foto

   Marieke Frederiks

   alg. bestuurslid
   • Communicatie
   Stuur e-mail
   Foto

   Katrin Sturhan

   alg. bestuurslid
   • Programma
   • Midzomerpodia
   Stuur e-mail
   Foto

   Joost de Vries

   alg. bestuurslid
   • Innovatie & Marketing
   • Walk of Love
   • Rainbow Market
   Stuur e-mail

   vrijwilligers
   Annie Brouwer - Korf prijs
   historie
   Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2017