historie midzomergracht festival

Het Midzomergracht Festival heeft sinds 2013 haar rol als 'homocultureel festival' verbreed. Het spectrum aan seksuele diversiteit is immers kleurrijker dan deze term doet vermoeden.

We vangen het festival nu onder de titel:

Utrecht celebrating sexual & gender diversity.

 

In 1997 begon het Mizomergracht Festival als tweedaags evenement om de Utrechtse samenleving op een positieve manier te laten kennismaken met de vele aspecten van de homocultuur. Meteen bleek het bereik van Midzomergracht verder te gaan dan alleen de stad Utrecht. Duizenden mensen kwamen uit het hele land naar de Oudegracht, waar op en rond de middeleeuwse werven het spektakel werd georganiseerd. Reden genoeg om Midzomergracht in de jaren daarna een landelijke opzet te geven. Utrecht verwierf zich daarmee een plek op de ‘homokaart’ van Nederland.

 

Vanaf 1999 werd Midzomergracht een cultureel festival dat een week duurde. Dat jaar startte het festival met een Mega Pann-feest en een internationaal volleybaltoernooi en werd het afgesloten met een klassiek openluchtconcert en het traditionele Midzomergracht Spektakel. Tussendoor waren er een literaire avond, een filmfestijn, een MasterClass en een congres, een open podium, een historische roze stadswandeling en verscheidene sportwedstrijden. In de jaren die volgden, werd het programma van het festival steeds verder uitgebreid.

 

Op 5 mei 2002 ontving Stichting De Overkant, de vrijwilligersorganisatie achter het Midzomergracht Festival, de Tolerantieprijs van de stad Utrecht - een serieuze mijlpaal op de anders zo vrolijke weg die het festival beloopt. Deze prijs was een erkenning voor bijdrage aan de vergroting van alledaagse tolerantie jegens homoseksuele mannen en vrouwen. De Tolerantieprijs werd uitgereikt door de toenmalige burgemeester van Utrecht, mr. A.H. Brouwer-Korf.

 

In 2005 stelde Stichting De Overkant een visiedocument op: 'Diversiteit als drijfveer'.
Een hoogtepunt van de week, het spektakelfeest in de open lucht, dat gratis toegankelijk is voor iedereen, vindt plaats rondom een brug over de Oudegracht. In 2008 is een uitstapje gemaakt naar het ook sfeervolle plein bij de Jacobikerk, maar daarna is de traditie van samen feesten op de gracht weer in ere hersteld.

Inmiddels is het Midzomergracht Festival, met de laatste jaren zo'n 12.000 bezoekers, niet meer weg te denken uit Utrecht. Het evenement duurt gemiddeld tien dagen, vol met door vrijwilligers georganiseerde activiteiten: exposities, workshops, theatervoorstellingen, lezingen, literaire bijeenkomsten, debatten, feesten, films, sportieve activiteiten, muziekoptredens en nog veel meer.

Midzomergracht Festival:

een evenement waar Utrecht trots op kan zijn.Terug naar info en contact
Afbeelding Utrecht, celebrating sexual diversity
Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2017