nieuws
Categorie Blog
7 juli, 2016

'Het blijft nodig' - Theater AanZ over theater voor LHBT

 

Tekst: Eva Assink

 

Op het podium dwarrelen vier acteurs, twee mannen en twee vrouwen, om elkaar heen in een speelvlak vol roze en blauwe hokjes. Ze dragen mannen- en vrouwenkleding tegelijk, ze dansen, vertellen verhalen. Over gepest worden, over kleren waarvan je voelt dat ze niet bij je passen en angst voor de kleedkamer van de gymzaal op school. Persoonlijke verhalen. Soms met weinig woorden, maar des te meer impact. Ik kijk naar de voorstelling ‘ID’ van het Nijmeegse Theater AanZ. Een voorstelling over de vrijheid jezelf te durven zijn, voor groep 7 en 8 en van de basisschool en de eerste twee klassen van het middelbaar onderwijs.

 

Na de voorstelling zoeken de acteurs artistieke leiding het gesprek met de zaal. Ik probeer me voor te stellen hoe de voorstelling moet overkomen op (pre)pubers. Heftig, lijkt me. Zeker als je onzeker bent over je identiteit, en welke puber is dat niet? Bijvoorbeeld als je opgroeit in een christelijk of islamitisch gezin. Of als je een duidelijk beeld hebt van wat mannelijk en vrouwelijk is. Of wat dat zou moeten zijn. De voorstelling raakt, daagt uit, laat zien, roept vragen op.  

 

Laten zien

"Dat is ook ons doel," vertelt Marian van Hoof, zakelijk en artistiek leider van Theater AanZ. "Ik ben ervan overtuigd dat we altijd iets losmaken met onze voorstellingen. Het gaat ons erom dat kinderen en jongeren weten dat er zoiets is als genderdiversiteit en dat dit losstaat van seksuele diversiteit." Actrice Barbara Knapper vult aan: "We laten het ze zien. We praten erover met ze. Maar ze hóeven er niks mee. Niet elk kind stelt ons een vraag in het nagesprek. Maar soms zien we dat kinderen heel stil zitten te kijken. Of na afloop nog een beetje blijven dralen. Dan weten we: er is iets in gang gezet."

 

Veilig

Theater AanZ ontstond tien jaar geleden na een onderzoek over homovriendelijkheid op Nijmeegse scholen. Die liet te wensen over. Van Hoof werd benaderd om scholen te gaan begeleiden met theater. Inmiddels heeft de groep vijf voorstellingen gemaakt over seksuele diversiteit. De laatste voorstelling ID gaat over genderdiversiteit. De voorstellingen worden altijd gemaakt vanuit waargebeurde persoonlijke verhalen, en speelt op scholen door het hele land. Elke voorstelling is interactief. Bij de Voorstelling ID wordt er ook een educatieles in de klas gegeven door de educatief medewerker van AanZ.

 

Zakelijk en artistiek leider Jolanda de Groot: "De acteurs zitten op het gevoel, de les zorgt voor verdieping. Theater is een heel goede vorm voor een gevoelige onderwerp als genderidentiteit. Het komt dichtbij, maar is toch veilig. En kinderen kunnen zich spiegelen aan de gevolgen van hun gedrag. Zo horen we wel eens tijdens het interactief van de voorstelling Lokaal G1.25 (over vriendschap en homoseksualiteit): ‘Als mijn beste vriend homo is, zou ik ‘m van een flat afduwen.’ De acteurs spelen dit uit. Zo zien en ervaren leerlingen wat de impact is van wat ze denken en zeggen. Vaak komen leerlingen na afloop naar ons toe om ons te bedanken."

 

Bereikt

"In de tien jaar dat wij bestaan, is het voor LHBT-leerlingen en docenten in het algemeen zeker veiliger geworden op scholen," zegt Van Hoof. "Op ROC’s (mbo-opleidingen, red.) valt er nog wel veel te winnen. En er wordt nog steeds veel gescholden op homo’s. Maar wij merken dat wanneer een school LHBT als aandachtspunt heeft, de sfeer op school op dit punt echt verbetert." De Groot: "Specifieke aandacht voor LHBT blijft nodig. Je kunt het niet onderbrengen bij het thema pesten, want daarin wordt LHBT over het hoofd gezien. Voorlopig blijft wat wij doen, nodig. Als Theater AanZ overbodig is geworden, hebben wij ons doel bereikt."

 

Theater AanZ speelde ‘ID’ tijdens Midzomergracht Festival 2016 op maandagavond 20 juni in Cultuurcentrum Parnassos en won de Annie Brouwer-Korf Prijs 2016. 

 


Delen
Afbeelding

Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2017