nieuws
Categorie Nieuws
12 juni, 2017

Genomineerden ABK-prijs bekend!

Zondag 18 juni aanstaande –tijdens Parkdag– reikt de organisatie van het Midzomergracht Festival de Annie Brouwer Korff prijs uit. De genomineerden zijn bekend. En ook gaat er dit jaar voor het eerst een eervolle vermelding naar een organisatie die supergoed bezig is, maar net niet voldoet aan de voorwaarden om mee te dingen naar de prijs.

Dit zijn de nominaties:

 

Barbara Vollebregt en Fatima Warsame: "Breaking Borders", een documentaire over LHBTI-refugees.

Eveline van de Putte: "Tour d’Amour" sessies en optredens met LHBT-ouderen als thema.

GenderTalent: "Project Inclusieve Werkgevers en Maatschappelijke Organisaties."

Hieronder vind je meer informatie over deze prachtige initiatieven.

 

Barbara Vollebregt en Fatima Warsame: Breaking Borders

Breaking Borders is een documentaire over LHBTI-refugees. Twee jonge studenten hebben met een klein budget een mooie film weten te maken. De film snijdt een ontzettend belangrijk onderwerp aan. Breaking Borders geeft niet alleen inzicht in de situatie van LHBTIQA vluchtelingen en de manier waarop in veel landen buiten Europa met seksualiteit wordt omgegaan; het gaat in de documentaire ook over mensen die bi-cultureel en van een LHBT seksualiteit zijn, waardoor zij vaak nog meer moeite hebben met hun seksualiteit. Verder wordt inzicht gegeven in de tweestrijd tussen homoseksualiteit en de Islam en de discriminatie waarmee deze vluchtelingen ook in Europa nog te maken krijgen.  

 

Fatima en Barbara: “We willen met onze film, een echte Utrechtse productie, educatieve screenings geven op scholen, vrijwilligersorganisaties, cafés, ateliers zoals Kargadoor, Casco, Prisma Groep Veilige Haven Utrecht en op filmfestivals in Utrecht. Na de screenings is er een Q&A zodat we met het publiek in discussie kunnen gaan en over ons overkoepelde thema acceptatie kunnen napraten. Hiermee wille we het publiek meer leren over de situatie van LHBTIQA-vluchtelingen en, kijkend naar het grotere plaatje, om de LHBT-acceptatie in Utrecht te vergroten.”

 

De jury vindt het een bijzonder sympathiek plan. En daarbij is de Utrechtse LHBTI-scene momenteel te wit en te weinig bi-cultureel. Met deze nominatie wil de jury laten zien dat ze deze groep ook echt zien en niet vergeten. En hopelijk helpt de film mensen die niet wit en hoogopgeleid zijn en niet uit Utrecht komen om zich ooit wel op een goede plek binnen het Utrechtse LHBTI-circuit te durven plaatsen (Bestuursfunctie MZG/COC/PANN etc). 

Meer informatie over Breaking Borders vind je hier.  

 

Eveline van de Putte: Tour d’Amour

Schrijfster Eveline van de Putte gaat aan de hand van verhalen uit het boek Stormachtig Stil en met hulp van casuïstiek met het publiek in gesprek. Zo mogelijk wordt Eveline vergezeld door één van de geïnterviewden uit het boek, die over haar levensverhaal vertelt. Afhankelijk van het budget en de locatie vindt er tijdens de sessies een optreden plaats van travestiet en zangeres Victoria False en/of vindt er de foto-expo Stormachtig Stil plaats met portretten van roze ouderen.

Doelen van de Tour d’Amour zijn onder meer het vergroten van inzicht in de levensgeschiedenis en behoefte van LHBT-ouderen, het vergroten van de sociale acceptatie en het verminderen van discriminatie van LHBT-ouderen en het creëren van een veiliger woonomgeving voor LHBT-ouderen. De intentie is dan ook om de komende periode 5 organisaties voor zorg en welzijn en Hoge Scholen te bezoeken.

 

De jury vindt het een erg actueel plan. Het is weliswaar niet vernieuwend in de kern, maar het is wel vernieuwend voor Utrecht. En het is zeer urgent omdat veel roze ouderen weer de kast ingaan als ze naar een verzorgingshuis verhuizen. 

Bezoek Eveline's website voor meer informatie.

 

GenderTalent: Project Inclusieve Werkgevers en Maatschappelijke Organisaties

 Er is helaas nog veel onbegrip voor de situatie waar transpersonen zich in bevinden. Ongeveer 43% van alle werkzame transpersonen ervaart een vorm van discriminatie op het werk. Transmannen, transvrouwen en overige transpersonen geven ongeveer even vaak aan te maken te hebben gehad met discriminatie op de werkvloer.

 

Om discriminatie te verminderen of zelfs te voorkomen is het dan ook raadzaam om organisaties voor te lichten op het gebied van genderdiversiteit en medewerkers te trainen in het omgaan met transpersonen. GenderTalent wil genderdiversiteit bevorderen en discriminatie verminderen binnen Utrechtse organisaties door jaarlijks 20 voorlichtingssessies te geven aan Utrechtse bedrijven, sportclubs en buurten.

Bekijk de website van GenderTalent hier.

  

De jury vindt het een erg mooi plan en ook heel specifiek voor Utrecht. Bovendien vindt ze het buitengewoon urgent. Het gebeurt te weinig dat dit bij bedrijven wordt besproken. Er is nog een wereld te winnen. 

 

De jury zegt verder over de nominaties: "De drie genomineerden hebben het ons niet makkelijk gemaakt, want ze zijn alle drie LHBTI organisaties die extra geld en aandacht kunnen gebruiken. Als we ze langs onze criteria voor het winnen van de ABK-prijs leggen, zit er maar weinig verschil tussen de drie.”

Het wordt dus superspannend wie er uiteindelijk met de 5.000,- euro vandoor gaat. En natuurlijk wil je ook weten wie de eervolle vermelding gaat ontvangen. Kom erachter op Parkdag!

 

Locatie: Griftpark, het grote podium

Datum en tijd: zondag 18 juni om 17:00 


Delen
Afbeelding ABK-prijs uitreiking van 2016

Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2017