nieuws
Categorie Nieuws
20 juni, 2017

Breaking Borders wint ABK-prijs 2017

De winnaar van 2017: Breaking Borders

 

Studenten Fatima Warsame en Barbara Vollebregt kregen dit jaar de ABK-prijs van €5000,- uitgereikt door wethouder Everhardt voor hun documentaire: Breaking Borders.
Breaking Borders is een documentaire over het leven van Ibrahim Mokadad,
één van de vele LHBTI-vluchtelingen. Via de film wordt een ontzettend belangrijk onderwerp aangesneden. De film geeft niet alleen inzicht in de situatie van LHBTI-vluchtelingen en de manier waarop in veel landen buiten Europa met seksualiteit wordt omgegaan (ziekte, onnatuurlijk, etc). Maar het gaat in de documentaire ook over mensen die bi-cultureel en LHBTI zijn, waardoor zij vaak nog meer moeite hebben met hun seksualiteit. Ook wordt inzicht gegeven in de tweestrijd tussen homoseksualiteit en de Islam en de discriminatie waarmee deze vluchtelingen ook in Europa nog te maken krijgen.

Fatima en Barbara: “We willen met onze film, een echte Utrechtse productie, educatieve screenings geven op scholen, vrijwilligersorganisaties, cafés, ateliers zoals Kargadoor, Casco, Prisma Groep Veilige Haven Utrecht en op filmfestivals in Utrecht. Na de screenings is er een Q&A zodat we met het publiek in discussie kunnen gaan en over ons overkoepelnde thema acceptatie kunnen napraten. Hiermee willen we het publiek meer leren over de situatie van LHBTI-vluchtelingen en, kijkend naar het grotere plaatje, de LHBT-acceptatie in Utrecht vergroten.”

Het jury-oordeel
De drie genomineerden lagen erg dicht bij elkaar. Breaking Borders won de prijs omdat de docu volgens de jury goed aansluit bij de doelen van de Regenboogagenda van de gemeente Utrecht. Daarnaast vond de jury het bijzonder knap van de twee jonge studenten dat ze met een klein budget een mooie film hebben weten te maken. 
De jury vond het een bijzonder sympathiek plan. “En daarbij is de Utrechtse 
LHBTI-scene te wit en te weinig bi-cultureel. Met deze nominatie wil de jury laten zien dat ze deze groep ook echt zien en niet vergeten. En hopelijk helpt deze film mensen die niet standaard wit en hoogopgeleid zijn en niet uit Utrecht komen om zich ooit wel op een goede plek binnen het Utrechtse LHBTI-circuit te durven plaatsen”, aldus de jury.

Bekijk de trailer:
https://www.facebook.com/BreakingBordersTheDocumentary/videos/234899580320627/

De ABK-prijs
Het Midzomergracht Festival heeft dit jaar voor de elfde keer de LHBTI-emancipatieprijs van de stad Utrecht uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de toenmalige burgemeester van Utrecht: Annie Brouwer-Korf. Zij was in haar ambt maar ook op persoonlijke titel altijd aanwezig bij LHBTI-activiteiten en ze hield de discussie over emancipatie en discriminatie gaande. Ter ere van haar afscheid als burgermeester in 2007 was zij de eerste winnaar van de prijs. Dit jaar was het voor de eerste keer dat de prijs in afwezigheid van Annie Brouwer Korf, ze overleed een maand geleden.

Genomineerden en eervolle vermelding
De andere genomineerden voor de Annie Brouwer-Korf prijs waren:

*Eveline van de Putte:* "Tour d’Amour" sessies en optredens met LHBT-ouderen als thema.
*GenderTalent:* "Project Inclusieve Werkgevers en Maatschappelijke Organisaties."

Meer informatie:
https://www.midzomergracht.nl/genomineerden-abk-prijs-bekend2

Er was daarnaast een eervolle vermelding voor De Meervoudsdag van De Meerminners.


Delen
Afbeelding De winnaars en genomineerden ABK-prijs 2017

Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2017