nieuws
Categorie Blog
26 april, 2017

Theater AanZ maakt genderdiversiteit bespreekbaar

Tijdens het Midzomergracht Festival van 2016 won Theater AanZ de Annie Brouwer Korf-prijs. Ze zetten zich, door het maken van theatervoorstellingen, in voor de emancipatie en acceptatie van mensen in de LHBTI-gemeenschap. Met het gewonnen bedrag van 5000 euro ondersteunt Theater AanZ de instellingen die hun theatervoorstelling ID inzetten om dit doel na te streven.

 

Durf te zijn wie je bent’

ID is één van de voorstellingen van Theater AanZ die op een educatieve wijze gender en identiteitsontwikkeling bespreekbaar wil maken. De voorstelling bestaat uit ruim drie kwartier dans, muziek en acteerwerk waarbij de acteurs vertellen over hun eigen ervaringen. Dit maakt de voorstelling erg indrukwekkend en indringend voor het publiek. 

 

De doelgroep

Maar wie is dat publiek dan? Met voorstelling ID richt AanZ zich op leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en leerlingen van de onderbouw op het voortgezet onderwijs. Daarnaast richt AanZ zich ook op lerarenopleidingen en HBO-scholen. Met het geld van de Annie Brouwer Korf-Prijs heeft AanZ zich gericht op de Utrechtse Pabo’s en Lerarenopleidingen. “We willen zo veel mogelijk toekomstige onderwijzers bereiken, zodat zij een veilige omgeving kunnen creëren voor genderdiverse leerlingen,” zegt Hester Klein Tijssink. Ze werkt inmiddels al meer dan 4 jaar bij Theater AanZ. Hester geeft aan dat toekomstige docenten de ideale doelgroep voor ID zijn, want als je die mensen die voor de klas staan kunt laten zien dat het niet uitmaakt wat mannelijk of vrouwelijk is, dan kunnen zij het hun leerlingen weer laten zien.

“Onze eerste voorstelling was in januari 2016, de tweede al meteen daarna in februari. Het was een schot in de roos, we merkten dat de voorstelling enorm aansloeg.” AanZ is het eerste professionele theater dat het onderwerp genderdiversiteit op de kaart zet. Na afloop van de voorstelling heeft het publiek een meet & greet met de acteurs. “Ik sprak mijn studenten na het zien van de voorstelling, iedereen was enthousiast en geraakt. Het heeft heel wat in beweging gezet. Studenten gaven aan dat genderrollen en genderdiversiteit ook meer aandacht in de lessen mogen krijgen,” zegt een docent van een Paboschool.

 

En verder? 

Theater AanZ blijft zich met passie inzetten voor het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit. Niet alleen met ID, maar ook met andere voorstellingen. AanZ weet met de juiste onderwerpen de juiste doelgroep te bereiken op een heel eigen manier. 

Theatervoorstelling ID is zo populair dat deze tot en met de zomer volgeboekt is. Vanaf september 2017 is ID weer elke maandag te boeken.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Theater Aanz (www.theater-aanz.nl). 


Delen
Afbeelding

Corporate identity by Skochi Design | Webdevelopment by Ragfijn Webservice Powered by AccesSite CMS © 2018