Het winnen van de Annie Brouwer-Korf Prijs was voor mij een omslag van 180 graden

Wat begon als een actiegroepje van drie personen is nu uitgegroeid tot een volwaardige stichting met een bestuur en een cirkel van vrijwilligers. Twee jaar geleden nam Gio van den Heuvel namens Utrecht Gender Divers de Annie Brouwer-Korf Prijs in ontvangst. En dat zorgde voor veel verandering, voor de stichting, maar ook voor hem persoonlijk.

Wat begon als een actiegroepje van drie personen is nu uitgegroeid tot een volwaardige stichting met een bestuur en een cirkel van vrijwilligers. Twee jaar geleden nam Gio van den Heuvel namens Utrecht Gender Divers de Annie Brouwer-Korf Prijs in ontvangst. En dat zorgde voor veel verandering, voor de stichting, maar ook voor hem persoonlijk.

Zijn enthousiasme is van zijn gezicht af te lezen als je hem erover hoort vertellen. Het allereerste evenement met daarbij de tentoonstelling Lichaam en identiteit was een jaar geleden in Utrecht. Voormalig burgemeester Annie Brouwer-Korf opende de expositie in de Geertekerk.
‘Het was een bijzonder moment. De tentoonstellingwerd gepresenteerd in een kerk. Een kerk nota bene, waar dan blote mensen hangen,’ zegt Gio van den Heuvel, één van de initiatiefnemers van Utrecht Gender Divers lachend. ‘De expositie was midden in de zomer en het zonlicht viel door de ramen naar binnen in het schip van de kerk. Er was pianomuziek op de achtergrond. Ik krijg nog rillingen als ik eraan terug denk.’

‘Via Facebook ben ik in contact gekomen met Rietvan der Lubbe. Zij is een kunstenares die mensen schildert in hun essentie. Zonder hoofd, dus anoniem, maar wel bloot. Ze schildert mensen in allerlei soorten en maten, maar transgenders had ze nog nooit geschilderd. Ik dacht toen: zij heeft een ingang nodig in de community om mensen zover te
krijgen dat ze zich laten schilderen.’

‘Toen de Annie Brouwer-Korf Prijs voorbij kwam dacht ik: het is nog veel leuker om het breder te maken dan alleen die schilderijen. Dit kan een manier zijn om de emancipatie van transgenders te bevorderen door middel van een expositie. Heel veel mensen vragen zich namelijk af: ja, hoe zien die mensen er dan uit? Ik dacht: ja, dan laten we gewoon
zien hoe die mensen eruit zien.’

Tekst: Nick van Herk
Fotografie: Elvin Boer

Hier vind je het hele interview met Gio.

2018-02-16T12:17:18+00:00